Ip Nedİr? Ip Çeşitleri Nelerdir?

IP NEDİR?

TCP yada UDP bir paket ürettiği zaman,bu paketin ağ üzerinde iletilmesi lazım.Ulaşım katmanı bu paketleri iletmek için internet katmanına başvurur.Internet Protocol (IP), bugün internette bir standart haline gelmiştitr.Tüm veri iletimi IP(Internet Protocol) üzerinden gerçekleştirilir.IP,TCP yada UDP 'den aldığı paketle ilgili adresleri içeren başlık bilgilerini ekler.Başlık bilgisi TCP paketinin önüne eklenerek, IP paketini oluşturur.

IP, veri transferi yaparken oturum açmadığı için " bağlantısız" (connectionless) bir protokoldür.Paketlerin yerine iletimi konusunda bir ağ garanti vermediği için "elinden gelenin en iyisini" (best effort) yapar.Yol boyunca paket kaybolabilir,sırası değişebilir yada bozulabilir.Veri hedefe ulaşsa da ulaşmasa da gönderici yada alıcı bilgilendirilmez.Bu iş anca TCP gibi üst tabaka katmanlarının görevidir.IP'in yapısı şöyledir.




Versiyon(Version):Kullanılmakta olan IP 'nin versiyonunu gösterir.Şuanda kullanılan IP'nin versiyonu 4 tür.Bir sonraki versiyon IPv6 dır.
Başlık Uzunluğu(Header Lenght):IP'nin başlık uzunluğunu gösterir.Bunun için 4 bit kullanılır.
Servis Türü(Servite Type):Datagramların yönlendirilmesinde kullanılır.
Toplam Uzunluk(Total Lenght):IP paketinin toplam uzunluğunu(başlık bilgisive üst katmandan gelen veri dahil) gösterir.
Kimlik Doğrulaması(Identification):Bu alan için 16 bit kullanılır.Eğer paketler parçalanırsa (fragmentation),parçalanan tüm mesajlara yeniden birleşme amacıyla aynı kimlik bilgilerini verir.
Bayraklar(Flags):Bayrak bitleri IP ' de 3 tanedir.Halihazırda iki tanesi kullanılmaktadır.3.sü ise ilerisi için saklı tutulmuştur.Bayrak bitinin amacı, mesajın parçalanıp parçalanmadığını karşı tarafa iletmektedir.
Parçalama Bilgisi(Fragment Offset):IP de bu alan için 13 bit kullanılır.Parçalama mesajın,orjinal IP'ye göre durumunu belirtir.
Yaşama Süresi(Time To Live-TTL):IP paketinin ağ üzerindeki dolaşma süresini gösterir.Paketin ağ üzerinde geçtiği her düğüm için TTL değeri 1 azaltılır.Eğer bu değer 0 olursa paketin kaybolduğu varsayılır.
Protokol(Protocol):Datagramların hangi üst katmandan geldiğini öğrenmek için kullanılır.
Başlık Hata Test Bİlgileri(Header Checksum):Başlık bilgisinin hatasız iletildiğini test etmek amacıyla kullanılır.
Gönderenin IP Adresi(Source IP Address):Veriyi gönderenin IP adresi.
Alıcının IP Adresi(Destination IP Address):Veriyi alanın IP adresi.
TCP Segmenti:Üst katmandan gelen TCP segmentini içerir.Başlık bilgisi bunun önüne eklenir

Yorumlar

Popüler Yayınlar