Fidye Virüsü Nedir?

Adından da anlasılacagı gibi, fidye virüsü; izniniz olmadan sizin dosyalarınıza bulasıp, belirli kriptolanmıs şifreleme teknikleri ile bilgisayar kullanıcılarının yazılım ve donanımlarına zarar veren bir virüs çeşididir.
Dahada detaylandıracak ve basite indirgeyecek olursak; bu virüs bilgisayarınıza bulasıyor, daha sonra bilgisayarınızda bulunan önemli dosyalarınızı şifreleyip, bunun karşılığında sizden fidye istiyor!
Bu virüsün yazılımcısı olan bilgisayar korsanları; fidye olarak para akışının kolay kolay görüntülenemediği, güvenli bir ortam seçiyor, örneğin Bitcoin veya MoneyPak firması bunun için ideal veya paypal hesabına, nakit hesabına istediği gibi kendi belirlediği, genelde 100 ile 400 dolar arasında olan bir fiyat belirtiyor. Fixen güvenlik ekibi olarak, bu yazılıma karsı alacagınız önlemlerden bahsedeceğiz, kurtulmanın yollarını anlatacagız.
Fidye Virüsününden Etkilenen Ülkeler, Yazılımlar, Şirketler
Bu virüsün bir diğer adı; CryptoLocker veya Ransomware, ilk olarak İngiltere’de ortaya çıkan bu virüs, daha sonra Amerika Birleşik Devletlerinde büyük bir ağ oluşturmaya başladı. 2014 verilerine göre, ülkemiz;CryptoLocker ağının bulaştığı ülkeler arasında 4. sırada!
Bilgisayarınıza bulaştığı anda,
Harici USB Taşınabilir belleğinize
Kullandığınız Ağ bağlantısına
E-posta adresleriniz için kullandıgınız yazılımlara
Fotoğraflarınıza
Videolarınıza
Kişisel bilgilerinize
Bankacılık işlemi için kullandıgınız yazılımlara
çok rahat yayılabiliyor ve bu sayede virüs yazılımcısı, size ait olan bu dosyalara yeniden erişimizin için sizden kendi hazırladıkları şifre çözücü programı almanızı, halk diliyle yani fidye istiyor.
İstenilen ücretin, belirlenen saat ve tarihe kadar yatırılmaması durumunda, yazılımın bilgisayarınızdan silinmesi ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Fidye Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapabilirim?
Bilgisayarınızda antivirüs programını kurmanız ve gerekli tüm güncellemeleri zamanında gerçekleştirmeniz
Müşterisi oldugunuz banka adıyla, pishing yöntemi sayesinde bilgilerinizi isteyen mailleri silin ve bankanızla irtibata geçin
Tanımadığınız kişilerle veri transferi yapmayın ve bilmediğiniz web adreslerinden yazılım indirmeyin
E-posta adresinize gelen köprülü bağlantıları direk tıklamayın, web tarayıcınıza elle girin
Bilgisayarınızda bulundurduğunuz önemli verileri, güvenilir bir ortamda yedekleyin, yedekleme işlemini gerçekleştirirken sadece sizler tarafından bilinen şifreleme tekniklerini kullanın
E-posta adresinize, tanımadığınız kişilerden gelen mailleri açmayın
Bilgisayarınıza indirdiğiniz yazılımları, e-postanıza gelen dosyaları, harici belleğinizle bilgisayarınıza tasıdıgınız uygulamaları, güncelliğinden emin oldugunuz güvenlik taramalarından, antivirüslerden geçirin

Yorumlar

Popüler Yayınlar