Siber Saldırılar, Hacktivizm Ve Hacktivist Hareketler


İletişim ve Aktivizm
20. yüzyılın en önemli buluşu olan internet, elektronik haberleşmeyi sağlamıştır. İnternet kullanarak uzaktaki insanlara e-posta gönderilebilmekte veya anlık mesajlaşılabilmektedir. Aynı zamanda elektronik haberleşmenin gelişmesi, büyük önem kazanmıştır. Çünkü bu dönemde ses ve görüntünün elektronik yöntemlerle iletilmesinin, önceki teknik gelişmelerden daha büyük sosyo ekonomik, kültürel etki ve sonuçları olmuştur.


letişim alanındaki gelişmeler, haberleşmenin alanını genişletmiştir. Dünyada olup bitenden insanlar kitleler halinde kolayca haberdar olabilmişlerdir. Bu sayede 20. yüzyılda artık kitle iletişimi söz konusu olmuştur. İnternetin, toplumu bilgilendirme ve yönlendirme de etkisi büyüktür. Cep telefonlarının kullanılmaya başlanmasıyla iletişimde yeni bir devir başlamıştır. Kişisel kullanım aracı olarak kabul edilen cep telefonu, insan vücudunun parçasıymış gibi görülmektedir. Cep telefonlarının zaman içinde geliştirilmesi, internet ağına uyum sağlamış olması ve cep telefonlarında çeşitli uygulamaların kullanılabilir olması iletişime bağımlılığı artırmıştır. IDC’nin (International Data Corporation) 3 aylık raporlarında, yılında akıllı telefon satışlarının cep telefonu satışlarını çok geride bırakacağı açıklanmıştır . Artık tüketici tercihleri değişmiştir. Akıllı telefonlara uyumlu sosyal ağ uygulamaları telefonları daha cazip hale getirmiştir. Sosyal ağlar, twitter, facebook, instagram gibi sosyal paylaşım siteleri aktivizmin oluşmasında temelleri atan ortamlar haline gelmiştir. Sosyal ağlarda zaman ve mekân sınırlaması yoktur. Sosyal ağlarda, paylaşım ve tartışma esastır. İnsanlar, sosyal medya platformunda iletişim ve paylaşımda bulunarak, hemfikir ve zıt fikirlerin ortaya çıktığı, aynı fikirlerin birbirini desteklediği grupları oluşturmaktadır. İletişime olan bağımlılık, kitlesel tepkilerin ve düşüncenin anlık olarak paylaşılmasını sağlamıştır. Düşüncelerin ortaya konması, etki ve tepkinin karşılık bulması kolaylaşmıştır. Etki ve tepkilerin, taraf bulma ve olgunlaşma süreci kısalmıştır. Aktivizm, toplumsal veya politik değişiklik meydana getirmek için yapılan eylemlerdir. Tarihte aktivist hareketler, zamana uygun olarak geliştirilen iletişim araçlarından faydalanılarak yapılmıştır. Matbaalarda basılan bildiriler, telgraflar, teksir makineleri, fotokopiler, birçok toplumsal hareketin önemli bir parçası olmuştur. Örgütlenmenin, temelinde iletişim yatmaktadır. Dijital aktivizm, internet ve aktivizm arasındaki ilişkilerin sadece bir boyutunu dile getirir. Günümüzde internet kullanılmadan yapılan bir aktivizm mümkün değildir. Aktivizm, dijital bir boyut kazanmıştır .

Hacktivizm

Hacker ve activism kelimelerinin karışımı ile oluşturulmuş yeni bir terimdir. Hacktivist, amaçları için siber ortamı kullanmayı tercih eden, sanal protestoculardır. Yaklaşık 7 milyar olan dünya nüfusunun, 3 milyara yakın internet kullanıcısı bulunmaktadır. Zararlı veya faydalı, birçok bilgiyi içinde barındıran internet, erişimdeki kolaylığı ve hızlılığı ile hizmet vermektedir. Genişleyen ağ ve hizmetler ile internet üzerinden örgütlenmenin daha kolay ve kısa sürede olabileceği bir gerçektir. Savaş stratejilerinden biri uçaklardan bildiri atmaktır. Artık bu stratejiye gerek kalmadan internet vasıtasıyla insanları eğitmek, örgütlemek ve akım oluşturmak basitleşmiştir. Öyle ki, Chiapas’ta ormanın derinliklerinde yaşayan Zapatistalar, medyayla ve dünyayla iletişimlerini internet aracılığıyla sağlamıştır. İnsanların birbirleriyle anlaşması ve bilgi paylaşımında bulunmaları için mesafe esastır. Ancak internet aracılığıyla iletişim mesafeyi önemsizleştirmiştir. Bilgi paylaşımını kolaylaştırmıştır, daha büyük kitlelerle daha kısa zamanda irtibat kurmayı sağlamıştır.



Son yıllarda bütün dünyayı ilgilendiren hactivist hareketler, bireysel veya gruplar halinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Artık hackerlar şahsi menfaatlerinden ziyade kamunun menfaatini düşünerek hareket ettiklerini savunarak, hacker grupları oluşturmaktadır. Hacktivistler, düşüncelerini genellikle web sitelerini hackleyerek veya hacking sonucu elde ettikleri bilgileri paylaşıma açarak sergilemektedir. Hactivistler genel olarak internette sansüre karşı çıkmaktadır ve internetin özgür olması gerektiğini savunmaktadır. Hacktivist gruplar, genellikle siyasi olaylara, tepkilerini siber ortamda göstermektedir. Sanal protestocuların eylemlerine kendi üyeleri haricinde destek vermek isteyenlerde katılmaktadır. Devletin bütünlüğünü ve güvenliğini tehlikeye düşüren tehdit unsuru olabilmektedir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar